Terapi sürecine başlarken, yardım alacağınız uzmanın eğitim geçmişini öğrenmek için lisans diplomasını ve uzmanlık eğitimi gösteren yüksek lisans belgesini görmeyi talep edin.
Psikolog, bu belgeleri size rahatça gösterebiliyorsa, aldığı eğitime güveniyor demektir. Ancak, çeşitli bahanelerle bu isteğinizi geri çeviriyorsa, bir sorun olabilir. Eğitimini tamamlamamış olabilir veya terapi ve danışmanlık hizmeti sunmak için yeterli donanıma sahip olmayabilir.
Ülkemizde, maalesef, her iki durum da sıkça karşılaşılan sorunlardandır. Yetersiz eğitimle psikolog olarak çalışan veya hiç eğitim almamış olmasına rağmen psikolog olduğunu iddia eden kişiler bulunmaktadır.
Belgeleri gördükten ve psikologla görüşmeye karar verdikten sonra, ilk görüşmenizde Sivas’ta terapi sürecini ve izlenecek yolu öğrenmek için sorular sormayı ihmal etmeyin. Psikoloğunuzun nasıl bir yöntem kullanacağını ve size nasıl yardımcı olacağını öğrenmek önemlidir. Eğer psikolog, size gereğinden fazla samimi davranıyorsa, kişisel hikayeler paylaşıyor veya çevrenizdeki kişilerin söylediklerini tekrarlıyorsa, bu durum terapi sürecinin profesyonelce yürütülmediğinin bir göstergesi olabilir.
Bir psikolog, size aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız gibi tavsiyeler vermemeli, samimiyet kurarak sizi etkilemeye çalışmamalıdır. Psikolog, gerekli profesyonel bilgi ve beceriye sahip olmalı, danışanlarını objektif bir şekilde sorunlarıyla yüzleştirebilmelidir. Aksi halde, psikologla yaptığınız görüşme, yakın bir arkadaşınızla sohbet etmekten farklı olmayacaktır.
Bir Psikologla Görüşmek Kişinin Arkadaşı ya da Yakınıyla Görüşmekten Ne Şekilde Farklıdır?
Psikologla görüşmek, yakın bir arkadaşla dertleşmek gibi algılanabilir. Psikolog ile görüşme, kişinin eleştirilmeden, yargılanmadan kendisini anlatabileceği bir dertleşme seansı olarak görülebilir. Ancak, psikologla görüşmek bunların çok ötesinde, uzmanlık gerektiren bir süreçtir.
- Psikolog ile görüşmek, arkadaşınızla sohbet etmek değildir.
- Psikolog ile görüşmek, bir yakınızla dertleşmek değildir.
- Psikolog ile görüşmek, yalnızca kendinizi anlatıp rahatlamak değildir.
- Psikolog ile görüşmek, sadece duymak istediklerinizi duymak ya da rahatlamak için değildir.
- Psikolog ile görüşmek, tavsiye ya da öneri alıp, bunları olduğu gibi kabul etmek değildir.
Psikolog ile Görüşmek Ne Sağlar?
- Psikolog ile görüşmek, kendinizi tanımaya yönelik bir yolculuğa çıkmaktır.
- Psikolog ile görüşmek, geçmişte kalan anılar ve yüzleşmekten korktuğunuz yönleriniz ile cesaretle yüzleşip, onları kabul edebilmenizi sağlayacak bir gelişim sürecidir.
- Psikolog ile görüşmek, yaşamınızda ve ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları çözmeye yönelik, kendi sorumluluğunuzu ve almanız gereken konumu belirlemenize yardımcı olacak bir yöntemdir.
- Psikolog ile görüşmek, yalnızca duymak istediklerinizi değil, duymanız gerekenleri uzmanlıkla size aktaracak bir görüşmedir.
- Psikolog ile görüşmek, kendi kendinize ya da çevrenizdekilerin yardımıyla kazanamayacağınız bakış açılarına ulaşmanın en iyi yoludur.
Sivas’ta size en uygun psikoloğu bulmak için, öncelikle psikolojik yardım sürecinden ne beklediğinizi bilmeniz gerekir.